Peter van Dam (†)
Luisteraars die op zaterdag 31 augustus 1974 een afscheidsprogramma verwachtten kregen van dj Peter van Dam te horen:
"Wat de luisteraars van Mi Amigo betreft, stemt U morgenochtend om 6 uur wederom af op Radio Mi Amigo..."
Rebels, spitsvondig, rad van tong: drie elementen die zonder enige twijfel bij het profiel horen van dit Vlaamse radiomonument. Zoals bij zovelen wekten de woelige radiogebeurtenissen op de Noordzee tijdens de jaren zestig en zeventig zijn interesse. Van op bouwvallige forten en de meest vreemdsoortige vaartuigen, klonk muziek. Een massaal protest tegen de gevestigde publieke omroepen die toen weinig rekening hielden met de wensen van de doorsnee luisteraar. Peter van Dam besloot zijn kans te wagen op één van de radioschepen. Tijdens de overgang van 1972 naar 1973 werd Peter Brian geboren aan boord van de MV Mi Amigo bij een station dat zichzelf Radio 199 noemde om zich kort daarna om te dopen tot Radio Caroline.
Peter ontwikkelde zich bij Mi Amigo tot één van de populairste medewerkers. Na zijn vertrek bij 'de piraat' (in januari 1977) had hij gehoopt bij de publieke omroep BRT een kans te krijgen, maar alhoewel zijn talent niet ongemerkt was gebleven, mocht hij niet in dienst worden genomen. Toenmalige directeur-generaal Paul Vandenbussche had eigenhandig een nota uitgevaardigd dat geen enkele persoon die ooit had meegewerkt aan een radiopiraat, ook maar iets mocht doen voor de BRT.
Wat in Vlaanderen niet mocht, lukte in Nederland zonder problemen. Drie weken na zijn vertrek bij Radio Mi Amigo was Peter aan de slag bij de TROS in Nederland. Deze omroep werd in 1979 geruild voor de AVRO. Nog later werd hij producer bij de VARA en kwam tenslotte terecht bij de KRO. Vooral bij de laatste omroep wierp hij zich op als de kenner van de popmuziek in 'Manneke Pop'.
Tijdens de eerste helft van de jaren tachtig ontdekt hij de Belgische vrije radio. Hij had kortstondig een eigen station, Radio Kiosk in Mortsel. Waarna hij al snel terecht kwam bij Radio 2000 in Antwerpen waar ook Michel Follet, Serge Van Gisteren en Guy Van Antwerpen aan de slag waren (1980-1981).
Peter's radiocarriere is schier onuitputtelijk, we noemen nog maar een paar stations:
Radio Flandria, KRO, NRJ-hitmusic, Radio 192, MaevaFM, Radio Royaal en FM Goud....
Peter van Dam overleed op 6 januari 2018 in zijn woonplaats Kapellebrug, maar is als eerbetoon nog regelmatig te horen in o.a. de jingles van Radio Extra Gold.